Een bezoek aan Kenia – gastblog

Een gastblog van Familie van Maanen.

Wij zijn Hans & Astrid van Maanen, samen met onze 3 jongens: Marien, Nathan en Joël uit Groenekan.

Sinds de hulpverleningszondag in februari 2023 met daarin een hoofdrol voor Light to Shine, zijn we geïnteresseerd geraakt in het werk wat er rondom Kisumu gebeurt door Willianne & Elijah. We maakte plannen om in het voorjaar van 2024 opnieuw naar Kenia te gaan en ook een bezoek te brengen aan de familie Olweny. Dat bericht werd heel hartelijk ontvangen en positief beantwoord!

Afgelopen maart zijn we dus op bezoek geweest, en wat was dit een mooie en bijzondere tijd!
Astrid ging ook een dag mee met het team van Light to Shine. Een kort verslag van deze dag:

Nadat we de kinderen op school hadden afgezet gingen we naar de “office” om de week te starten met het team. Wat bijzonder om te zien dat het team de dag met God begint. We bidden, zingen en Elijah leest een stukje uit Mattheüs 6 en eindigt met het laatste vers: “Wees dan niet bezorgd over de dag van morgen, want de dag van morgen zal voor zichzelf zorgen;” Wat een rijkdom om zo als team te beginnen en de afhankelijkheid van God te ervaren in het werk wat ook deze week weer gedaan mag worden.
Hierna worden de voedselpakketten klaar gemaakt met o.a. verse groente, bonen en zeep. Sommige patiënten krijgen ook nog extra om aan zo tekorten aan te vullen. Daarna gaan we op weg naar de eerste patiënten over de hobbelige en zanderige wegen maar met de mooiste uitzichten!

Zo komen we ook bij James, hij zit in een donkere hut op een versleten stoel. En er speelt een klein poesje met een stukje afval. De hulpeloosheid raakt mij diep, James is blij om het team weer te zien. Sinds aantal weken is hij in het programma omdat hij erg ziek is. De medicatie en afsprakenkaart worden doorgenomen.
James heeft last van zijn schoudergewricht, op advies van het team heeft hij eerder een kliniek bezocht. Daar heeft hij pijnstillers meegekregen, maar volgens James merkt hij hier weinig van.

James krijgt opnieuw advies om de kliniek te bezoeken, er wordt gevraagd of dit zelf lukt. Hij zegt van wel, het lucht hem zichtbaar op om gehoord te worden.  Light to Shine helpt James door de kosten van de kliniek en de medicatie/pijnstillers te betalen.

Het team geeft verder adviezen en het voedselpakket. Dit is een goede basis voor de komende week. Er wordt een stukje uit de bijbel gelezen en uitgelegd, daarna wordt er staand een gebed uitgesproken voor genezing en kracht voor James.
Dit bezoek gaf goed weer hoe er licht (!) in het donker (hutje) wordt gebracht en dat James zich gehoord en gezien mag voelen.

We rijden verder door het binnenland.

We bezoeken Maurice met het team. Maurice is ook ziek en wordt vandaag voor het eerst bezocht door het team.  Er volgt een korte kennismaking. Het valt direct al op dat Maurice problemen heeft met zijn oog en hier verteld hij ook over. Hij ziet erg weinig en heeft ook pijnklachten eraan. Het team stelt voor om volgende week samen met hem naar de kliniek te gaan hiervoor. Maurice is dankbaar dat hij hierbij geholpen wordt.

Het team neemt de medicatie en afspraken kaart door en noteert deze informatie. Ook wordt er uitgebreid gesproken met hem over zijn situatie. Maurice verteld ook over zijn familie problemen, zijn vrouw is weg bij hem en daardoor ziet hij zijn kinderen niet meer. Hier is hij erg emotioneel onder, dit raakt mij erg. Het team spreekt bemoedigende woorden uit en later hoor ik dat zij ook in deze problemen proberen te helpen.

Het team geeft verder adviezen o.a. voor hygiëne, innemen van medicatie, voorkomen van complicatie en het voedselpakket. Dit is een goede basis voor de komende week. Hij is enorm dankbaar dit te ontvangen. Er wordt een stukje uit de bijbel gelezen en uitgelegd, daarna wordt er staand een gebed uitgesproken voor genezing en kracht voor Maurice. Zijn sociale problemen brengen we ook tot de Heere. Maurice was dankbaar dat het team langs kwam en hem de komende tijd gaat helpen. Ook voelde hij zich gehoord en dat is ook zo belangrijk!

Zo bezoeken we die dag een heel aantal patiënten. Het werk en bezoek is erg afwisselend omdat er patiënten bij zijn die al langer in het programma zijn en waar vooruitgang te merken is, maar ook nieuwe of complexe problemen komen voorbij.
Ik merk dat het team kundig en betrokken is bij iedere patiënt. Ook het evangelie brengen ze met veel liefde en overgave, zo bijzonder om juist ook deze hulpeloze mensen het goede nieuws te brengen.

Het weekend bij de familie Olweny is omgevlogen, het ontvangst en alle zorg was erg fijn en warm.
We voelde ons welkom en er volgde prettige en open gesprekken.
De kinderen konden zich ook goed vermaken samen en trokken leuk samen op!
Het werk van Light to Shine heeft een grote plek in ons hart gekregen, we hebben de noodzaak gezien en gevoeld, maar ook het verschil en de hoop die het team in deze omstandigheden geeft!
Inmiddels heeft Astrid zich bij de Thuis-Front-Commissie gevoegd om zo blijvend te helpen.
We wensen het team en Willianne en Elijah veel zegen, kracht, volharding en liefde toe voor werk.