Kijkje in de keuken
Sinds mei 2021 weten we dat onze dochter een fikse allergie heeft voor tarwe. Daardoor stagneerde haar groei ernstig, heeft ze heel veel gehuild en wilde ze eigenlijk bijna niks eten (behalve borstvoeding, gelukkig!). Toen we in mei hoorden dat tarwe waarschijnlijk de boosdoener was zijn we daar gelijk volledig mee gestopt, zowel voor Liora als voor mijzelf, omdat ik haar nog borstvoeding geef. De maanden daarna was er weinig verandering, behalve dat haar ontlasting veranderde, ten goede. Later hoorde ik dat het wel tot zes maanden kon duren voor haar darmen echt een beetje tot rust zouden komen. En dat klopte ook echt! In november ging ze eindelijk meer interesse tonen in eten en zelfs vragen of ze iets mocht eten. Hoewel haar gewicht nog steeds veel te laag is, is ze wel in de lengte gegroeid en haar ontwikkeling is verder ook goed. Hopelijk gaat ze snel wat aankomen in gewicht.
Maar, dan kom je er in Nederland achter dat ze geen tarwe mag… Daar gaat het nog wel om glutenvrije of speltproducten te vinden. Maar in Kenia is dat toch een ander verhaal! Er is hier wel een winkel met speciale (dieet)voeding, supplementen etc. Echter zijn de prijzen daar schrikbarend. Een hele zoektocht ontstond… Hoe kan ik broodbakken zonder dat het me ruim 10 euro aan meel en ingrediënten kost… Wat kan ik gebruiken als vervanger zodat Liora ook de lokale chapati’s (iets tussen een wrap en pannenkoek in) en mandazi’s (soort van oliebol-achtig) kan eten. Hoe kan ik een taart bakken zonder tarwe? Bij de speciaal zaak zag ik diverse meelsoorten te koop die enorm duur waren, maar die ik hier op de markt ook kan krijgen. Dus ging ik naar de lokale markt, kocht gedroogde cassave, sorghum en millet. In de supermarkt kocht ik havermout, dat was goedkoper dan havermeel. De cassava laten we malen bij de lokale maler, waar mensen ook hun gedroogde mais mee naar toe nemen om die te laten malen.
Bij een kennis die weer naar Amerika terugging verhuizen, kocht ik een maalmachine, wat was ik blij toen ik die zag! En hij doet het ontzettend goed! Dus zo sta ik tegenwoordig regelmatig mijn eigen meel te malen en ben daardoor stukken goedkoper uit!
Mijn schoonmoeder heeft vorig jaar cassave geplant, echter is door veel regen de cassave niet echt van goede kwaliteit om die te koken en te eten. Nu gaat ze dit drogen en kan het vermalen worden tot meel. Ook heeft ze op haar stukje land sorghum geplant wat ik ook kan gebruiken voor het bakken van brood. Dat alles scheelt toch weer!
Via via kwam ik er ook achter dat er een bedrijfje in Kenia is die met veel lokale boeren samenwerkt en waar ik onder andere speltbloem kan bestellen en diverse zaden en pitten. De kwaliteit is erg goed, we ondersteunen de lokale boeren en de prijzen zijn ook een stuk aantrekkelijker dan in de supermarkt.
Inmiddels gaat het bakken en koken me steeds makkelijker af en weet ik, waar ik wat moet bestellen. Heb ik er een aardige kennis bij over diverse soorten melen waar ik eerder weinig van had gehoord en is het steeds meer een leuke uitdaging om nieuwe dingen te proberen in de keuken.
Ik dacht het is misschien wel leuk om even een korte inkijk te geven. Nu is het weer tijd om mijn glutenvrije zuurdesem starter te voeren, een nieuw project! Met hopelijk binnenkort een lekker zuurdesembrood.