Jared

Jared

Daar ligt hij. In de foetushouding, op een oud en dun matrasje. Elke beweging doet hem pijn. Ik vraag me af hoeveel hij weegt; 30 kilo? Jared ziet er uit als een oude man, hij blijkt nog geen veertig.

Jared lag weken in het ziekenhuis en is naar huis gestuurd omdat ze niks meer voor hem konden doen, terwijl de ziekenhuisrekening opliep. Hij is zo verschrikkelijk vermagerd, dat hij doorligwonden heeft op zijn stuit, heupen en enkels. De wonden lekken, wat de situatie nog moeilijker maakt. We helpen de familie met het verbinden en laten goede verbandmiddelen achter.

Een week later zijn we weer terug. Het is bijna ongelooflijk, maar Jared lijkt iets op te knappen! We geven zijn moeder advies, leggen haar uit hoe zij het beste voor Jared kan zorgen, welk eten belangrijk is en wanneer ze medicatie moet geven. Tijdens het verzorgen van de wonden stort ze haar hart uit bij Elijah. Ik kan het niet goed volgen omdat het in hun moedertaal is, dat geeft niet. Ik ben blij dat ze het kwijt kan. Als we haar de tas met het voedsel geven, blinkt er een traan in haar oog. Ze is oud en moe. Het werken op het land gaat steeds moeilijker en nu heeft ze ook de zorg van haar zoon erbij. Ook zij weet dat zijn leven aan een zijden draadje hangt; slechts één infectie kan hem zijn leven kosten. Ze kookt, ze wast, ze zorgt.

Naast aids heeft Jared ook Tuberculosis. Zijn medicatie heeft veel bijwerkingen. Voedzaam eten is ongelooflijk belangrijk in deze situatie. Gelukkig heeft Jared een moeder die voor hem zorgt en kookt en hij krijgt wekelijks een voedzaam voedsel-pakket van ons. We doen er alles aan om hem er bovenop te krijgen, we weten dat het kan! We geven niet op…

Helaas overleed Jared een paar weken later. Zijn moeder stief twee weken na haar zoon.