Update: Corona in Kenia

Sinds maart is er ook corona geconstateerd in Kenia en zijn daarop diverse besluiten genomen. Onder andere kerken, scholen, hotels, restaurants, openluchtmarkten moesten dicht en ook alle internationale vluchten werden gecanceld. Een avondklok werd in gesteld. Dit alles met grote gevolgen voor de Keniaanse bevolking…

Even een korte update uit Kenia!

Het woord corona kunnen de meeste mensen waarschijnlijk niet meer horen, zo vaak is het al gehoord in de afgelopen periode. Sinds maart is er ook corona geconstateerd in Kenia en zijn daarop diverse besluiten genomen. Onder andere kerken, scholen, hotels, restaurants, openluchtmarkten moesten dicht en ook alle internationale vluchten werden gecanceld. Een avondklok werd in gesteld. 

Dit alles met grote gevolgen voor de Keniaanse bevolking. Geen internationale vluchten betekent geen toeristen en daardoor geen inkomsten. Een heel groot deel van de economie draait hier op het toerisme; van de grote hotels met veel werknemers, tot de man met een bootje die toeristen meeneemt voor een mooi tochtje op het meer.

Dat de scholen dicht zijn is een ander groot probleem. De kinderen hebben vaak geen veilig thuis, daarnaast hebben veel ouders moeite om hun dagelijkse kost bij elkaar te scharrelen en zijn daardoor weinig thuis. De afgelopen maanden is er onder andere daardoor al een piek te zien in de tiener zwangerschappen, de harde werkelijkheid van het leven hier in Kenia.

Ook ons verlof werd uitgesteld. Heel veel plannen waren gemaakt, tickets geboekt, presentaties gepland etc. Eindelijk iedereen in Nederland weer eens zien en kennis laten maken Ephraim (hij was tenslotte maar 7 weken toen we uit NL weer naar Kenia gingen) en Liora. En zelf kennismaken met de dochter van onze zus, die maar twee weken na Liora werd geboren. Het is zoals het is en een van de dingen die ik hier steeds meer leer, is dat een planning bijna nooit werkt hier. Het is al zo vaak gebeurd dat dingen toch anders gingen dan we dachten, plannen bijgesteld moesten worden of dat onze planning weer helemaal in de soep liep. Daardoor wen je eraan om wat meer met de dag te leven, maar dat neemt niet weg dat we erg uitkijken naar het moment dat het wel weer wat veiliger is om te reizen en naar Nederland te komen.

Op dit moment loopt het aantal besmettingen steeds verder op in Kenia, daardoor zijn de scholen sowieso dicht tot D.V. januari 2021. Alle leerlingen moeten het schooljaar over doen.
Heel langzaam aan komen er wat versoepelingen, maar dat is met name omdat er strenge regels zijn om de verspreiding tegen te gaan. Al sinds maart is iedereen verplicht om bij het naar buiten gaan een mondkapje voor te doen. Daarnaast staan er letterlijk op elke hoek van de straat handwas stations.

We zitten nu in een periode van 3 weken waarin er versoepelingen zijn, er wordt gekeken hoe dit gaat met het aantal besmettingen en doden. Als het aantal enorm toeneemt gaat Kenia in een officiële lockdown. Het blijft dus allemaal nog erg onzeker en ook nu blijkt maar weer dat we bij de dag moeten leven!

Ons leven is in Zijn hand, daar zijn we veilig, wat er ook gebeurt!

Bid je mee voor Kenia? En eigenlijk heel de wereld… Dat juist in deze tijd mensen toevlucht nemen tot God…