Transport kosten

De meeste mensen in ons programma beschikken niet over een fiets of auto en wonen ver buiten de stad. Hierdoor moeten zij eigenlijk altijd gebruik van het openbaar vervoer om naar het ziekenhuis te kunnen.

Transport kosten

In Kenia maakt het overgrote deel van de bevolking gebruik van het openbaar vervoer. Openbaar vervoer hier bestaat uit; de matatu (mini-bus), de motortaxi, de fietstaxi of een tuktuk (gemotoriseerde driewieler).

De meeste mensen in ons programma beschikken niet over een fiets of auto en wonen ver buiten de stad. Hierdoor moeten zij eigenlijk altijd gebruik van het openbaar vervoer om naar het ziekenhuis te kunnen bijvoorbeeld. Gemiddeld genomen ben je zo tussen de €0,50-2,00 euro kwijt om in de stad te komen. Misschien denk je, dat is niet veel… Maar bedenk dan dat velen hier leven onder de armoedegrens en vaak niet meer dan €1-2,- per dag verdienen. Daarvan moeten ze voedsel kopen, schoolgeld betalen, in sommige gevallen huur en noem het allemaal maar op.

Misschien denk je dat het dan een oplossing zou zijn als meer mensen een fiets zouden hebben, dat zou misschien zo zijn, maar veel wegen rondom Kisumu zijn niet echt geschikt om te fietsen. De wegen zijn onverhard, het is heuvelachtig en de wegen die wel enigszins verhard zijn, daar vliegen de taxi busjes en motors om je oren en is er weinig respect voor fietsers.

 

Omdat de transportkosten hoog zijn, zien we regelmatig dat mensen niet naar het ziekenhuis gaan, of beter gezegd niet kunnen, omdat ze de kosten daarvoor niet kunnen opbrengen. Want naast de vervoerskosten komen ook nog eens de kosten in het ziekenhuis zelf, om een dokter te zien, onderzoeken, medicatie etc, alles moet ter plekke contant betaald worden.

En hoewel mensen hier ontzettend veel (en lange afstanden!) lopen, is dat een stuk moeilijker als je al ziek en verzwakt bent.

 

Mede daarom zorgen wij er voor dat we, daar waar nodig, voorzien in de transportkosten van onze patiënten mochten ze naar het ziekenhuis gaan. Het zijn soms juist deze kleine dingen die het leven kunnen redden van iemand!